BJJ / NoGi grappling seminarium hos Berserk MMA- Stockholm, Sweden

Jiujitsu / grappling resan fortsätter. Nästa destination: Stockholm, Sverige hos Berserk MMA.

Min resa till Stockholm var mycket lättare och enklare än till Sicilien på många sätt:

  • Jag flög vid 9
  • Jag flög från London Gatwick som är båda enklare och billigare att komma till och ifrån
  • Jag skulle bara stanna i ett dygn
  • Målflygplatsen (i detta fall, Arlanda) är endast 45minuter ifrån Stockholm city med flygbuss
  • Flygbussarna går var tionde minut, har AC och t.o.m. Wifi!
  • Seminariet jag skulle hålla i var nogi, så jag behövde knappt packa med något
  • Ingen vidare språkbarriär som i Italien

Sagt och gjort, dagen efter att jag landade från Sicilien befann jag mig i Stockholm och, tack vare världens snällaste och trevligaste polisgubbe, gick genom passkontroll på mindre än hälften av tiden jag hade avsett till det så jag gick lite runt i Stockholm och fyllde mina lungor med den friska nordiska luften. 
Vackra Gamla Stan
När det var väl dags för seminariet trillade jag ner till Berserk MMAs lokaler (det regnade lite men inte tillräckligt för att jag skulle ta någon tunnelbana. Stockholm är gjord för promenader! Jag klev in och hälsade på Peter, Andreas och alla andra bekanta jag kände redan från förra besöket plus ett antal nya ansikten. Jag visste redan att Niklas skulle komma lite sent från jobbet så när klockan slog 18.05 drog vi igång:Would you just look how tough we are!

Seminarium innehåll:


Yoga baserad uppvärmning: att långsamt och metodiskt bygga samman solhälsningen med fokus på att samordna andningen med våra rörelser
Technical Stand Up. Din träningspartner är din instruktör och ger dig korrekt och gradvis motstånd. 

Definitionen av självförsvar: (själv)försvar är att sätta motståndarens önskan och behov före ens egna. 

Skillnaden mellan gi, nogi, självförsvar / vale tudo och MMA ur teknisk synpunkt: hur man förvaltar avståndet mellan sig själv och motståndaren. Man söker extrem närhet eller distans när slag och andra miljöfaktorer (såsom fler-mot-en, icke vadderat golv...etc.) är att räkna med.

Fundamental Body Movements:
The bridge: the perfekt fot positionering (plus att dra axlarna under en) plus två varianter: brygga mot och brygga ifrån
The shrimp: tre varianter: bägge fötterna, höger fot, vänster fot
The scoop: sträck på benen, lyft på rumpan och skjut / glid ner med den till hälarna 

Överlevnad:
Motståndaren har tagit ryggen på dig: två varianter: tidig (the scoop) och sen (bred ställning, tryck ifrån ena foten mot underhook sida. Och jobba tills du har båda skuldrorna på marken)
Motståndaren har mount på dig: höger fot trycker ifrån, vänsterben är böjt och klistrat vid marken, håret lämnar aldrig mattan och höger armen blockerar höfterna medan vänster handen stödjer höger handled)
Motståndaren har side-mount på dig: två varianter (safe hands) + bonus Americana 
Motståndaren har en dominerande halv-guard på dig: två varianter (z-guard eller butterfly). Här var det viktigt att man placerade vänster biceps högre än motståndarens öron för att verkligen kunna påverka deras ryggrad och hållning. 

Övergångsdrillar:
Hur försäkrar man sig om att alltid ha rätt respons även när motståndaren sätter käppar i hjulen för en? Genom att veta när föregående positionen är förlorad och det är dags att vara beredd på nästa: 

När motståndaren övergår från din rygg till mount: var beredd
Från din rygg till side mount: var beredd med att blockera biceps
Passerar från halv guard till side: var beredd med att blockera biceps
Från halv guard direkt till mount: var beredd med att ha benet klistrat vid marken och armen redo vid deras höfter. 

Sparringsstrategi: när/var sker de flesta olyckor under sparring, hur flätar man ihop dagens seminareinnehåll med föregående till sparring-liknande drillar. 

Under seminariets gång hade jag som uppgift att gå runt, rätta utförandet av teknikerna, justera motståndet men ffa se till att ingen blir skadad. 

"It's not who's best, it's who's left"

Efter seminariet var det dags för lite bilder och rull. Jag rullade med båda Andreas och Olof som metodiskt och tekniskt dominerade mig i två långa ronder. Jag lär mig alltid mycket från att rulla med specialister som dessa herrar och är alltid tacksam för möjligheten. 

Innan vi släckte och lämnade Berserk MMAs tomma lokaler än en gång hann jag även med att ett snabbt snack med Abdulla som jag hade hittils bara känt via Facebook och ett härligt samtal med Robban, instruktör på Stockholm T3 självförsvar. Vi pratade mycket om vad självförsvar kan betyda för olika människor, motivationen bakom träningen och hur allt set anpassas till olika åldersgrupper bl.a.

Hemma hos Niklas stod hemlagat lasagne, ohomogeniserad mjölk och långa samtal om en rad olika ämnen på menyn. Väl i sägnen tog det inte många minuter innan jag slocknade. 

BJJ Globetrotting is a tiring business!


Nomnom

Gärdet


Blommorna vid Sergelstorg efter terrordådet


Vattnet vid Kungdbron
Jag vill härmed passa på att återigen tacka alla som kom, båda från Berserk MMA och andra klubbar, och Berserk MMAs styrelse för det super varma mottagandet och sist men inte minst Mannen Möller för härlig mat & stimulerande diskussioner. Vi ses snart igen!

--------------------------------------------------

ZHOO ZHITSU IS FOR EVERYONE!

Check for more resources on Amazon.com:

No comments: